28 juli, den stora vinprovardagen i Affi

Aningens positivt överraskade över att vi inte har den vinbaksmälla vi förtjänar (den friska luften här i bergen måste göra under…) så kontaktar vi hotellets ägare för lån av cyklar. Han pekar oss i rätt riktning och så ger vi oss iväg. Utan hjälmar i de italienska bergen ska vi nu cykla runt och prova vin. Det här är dagen då vi helt enkelt hoppas att vi kommer tillbaka i ett stycke var.

16_AffiGanska snart hittar vi den första vintillverkaren, Monte Saline, som är specialiserade på rosévin. Vi blir väl mottagna och får en genomgång av hela bryggeriet och får prova det mesta ur deras sortiment. Vi lovar att komma tillbaka och handla på tillbakavägen och trampar vidare. Vi följer naturen och svänger av på grusvägar bland vinrankor och olivlundar. Solen strålar och de italienska bergen visar sig från sin absolut bästa sida. Vi stannar till på vingården Torcolo och även här har de helt fantastiskt rosévin. Vi får ta en paus i provandet då byns borgmästare kommer på inspektion och ägaren måste visa henne runt, sedan köper vi med oss några flaskor och hoppar upp på cyklarna igen.

17_Affi_

Nästa stopp blir på olivgården Turri där olivolja och balsamico inhandlas och så rullar färden vidare. Vid det här laget är det mitt på dagen, solen gassar och vätskebalansen börjar bli något rubbad. Vi tar av på en grusväg och får syn på en pizzeria. Vi kliver in, som två uttorkade ökenråttor och hostar fram “aqua”. Det är oklart om ägaren tycker synd om oss eller bara tycker att vi är konstiga, men han ger oss varsitt glas och tar inte ens betalt.

Färden fortsätter genom småbyar och på landsvägar, och så småningom är vi ända nere vid Gardasjön igen. Vi tar en matpaus och badar fötterna. Sedan börjar orosmolnen hopa sig ovanför oss och vi inser att vi nu ska ta oss tillbaka, ca en mil i uppförsbacke med vin på pakethållaren och olivolja på styret. Det går inte fort, men det går bra, och med två vattenpauser är vi snart tillbaka på Monte Saline för inköp av fantastiskt bubbligt rosé. Titt som tätt blir vi omkörda av proffscyklister och jag blir tokmotiverad till att ta upp cykling som motionsform på riktigt.

15b_Affi-2

Efter en rejäl kalldusch och några timmars vila avslutar vi dagen på samma restaurang som kvällen före, den är den enda av två och varför byta ett vinnande koncept? Vi äter kanin med oliver och polenta som förrätt, pasta som mellanrätt och nötkött till huvudrätt. Och så dricker vi fantastiskt Ripazzo förstås.

Kommentera

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.


*